Vall de Pop

De Jalonvallei (Vall de Pop)

De Jalonvallei, of Vall de Pop, met een lengte van ruim 30 kilometer, ligt op het Cap de Nao schiereiland in het noorden van de Costa Blanca en wordt omgeven door heuvels en bergen met een hoogte tot 1400 meter. Beneden in de vallei is het groen begroeid en deze begroeiing loopt door tot bijna aan de toppen van de bergen. Zelfs in de periodes van extreme droogte is de Jalonvallei voor Spaanse begrippen nog atijd zeer groen.
Alicante ligt op 79 km van Jalon, naar Valencia rijdt u 96 km, naar Benidorm 35 km. Met de auto zijn de kust en de kustplaatsen als Denia, Calpe, Javea en Moraira in 15-30 minuten bereikbaar.


mapa vall de pop

Dorpen in de Jalonvallei

In de Jalonvallei liggen 9 dorpen – Jalon, Benissa, Lliber, Alcalali, Parcent, Senija, Murla, Benichembla en Castell de Castells – waarvan Jalon met 3235 inwoners het grootste is. De dorpen in de vallei zijn nog echt Spaans, alles gaat er nog heel rustig aan toe en ’s morgens wordt er om half tien nog ontbeten in de cafés met de eerste fles wijn of een jarra (kan) bier op tafel. Files kent de vallei niet, behalve in de druivenoogsttijd, dan loopt u kans achteraan te sluiten in de file als de boeren met hun tractoren de druivenoogst naar de Wijncoöperatie van Jalon brengen. Overal zijn nog fraaie voorbeelden te zien van goed bewaard gebleven Mediterrane architectuur. Alle dorpjes hier zijn juweeltjes van typisch Spaanse stijl en Spaanse cultuur. Er zijn veel gezellige restaurantjes en er is goede lokale wijn en honing te koop.
In het dal, bij het binnenrijden vanaf de plaats Benissa, beginnen de wijngaarden en de amandelplantages. De wijngaarden zijn in handen van de Coöperatie van Jalon, die weer eigendom is van de vele kleine wijnboeren. De wijn die hier wordt geproduceerd is van kleur zowel rood als wit. Maar de bekendste wijnen uit deze streek zijn wel de zeer zoete Muscatel wijnen (dessertwijnen). De vallei heeft van de Spaanse overheid voor zijn wijnen het predicaat Denominacion de Origen gekregen. Dit wil zeggen dat de kwaliteit aan vele eisen moet voldoen.
De amandelplantages zorgen voor een prachtig mooie witte bloesem in februari, die het hele dal wit kleurt. De Costa Blanca dankt hieraan ook haar naam; de witte kust. De geur van deze bloesem is overdadig en onvergetelijk. Vanaf het dorp Jalon, richting Parcent en Alcalali gaat de landbouw over van wijn en amandelen in citrusplantages. Grote uitgestrekte boomgaarden van sinaasappels, mandarijnen en citroenen kleuren de streek oranje en geel. De oogstmaanden zijn oktober en april.

Jalon

In Jalon speelt het leven zich af om het ‘Oude Plein’ dat gekenmerkt wordt door de indrukwekkende zuilen van de prachtige Santa Maria kerk en de nieuwe fontein en de Plaza bij Edificio Las Ocas met zijn barretjes en winkels. De wekelijkse markt op dinsdagochtend wordt op het Oude Plein en omgeving gehouden en vanaf hier kunt u de kleine weggetjes volgen naar de restaurants en de winkels met lokale producten.
Op zaterdag is er op de parkeerplaats bij de Coöperatie in Jalon de wekelijkse RASTRO waar meer dan 100 handelaren oude en nieuwe spullen aan de man (en vrouw) proberen te brengen. Van heinde en verre komen de mensen om deze markt te bezoeken.
vuurfeest optacht jalon xalo

Fiestas

In Jalon zijn regelmatig veel fiestas. Gedurende de fiestas van Romero, Santa Domingo en Virgin Pobre en de dorpfeesten in de maand augustus is het erg gezellig in het dorp.
De mensen leven hier vooral van wat de grond hen biedt. Door de opkomst van het toerisme gedurende de laatste jaren, het mooie landschap en het fijne klimaat, worden de wegen en verdere infrastructuur aangepast aan de eisen van deze tijd. De Jalon vallei is verworden tot een moderne vallei die toch haar authentieke karakter heeft behouden.

Wandelen

Vanuit Jalon zijn ook diverse wandelroutes uitgezet. Wandelingen naar Castellet en la Sierra del Forner zijn vanaf Jalon duidelijk aangegeven. Het zijn ook twee van de beste gemarkeerde routes in het gebied en bieden een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zeekust. De grotten van Les Maravelles en de fontein van La Bassa dels Arcs zijn ook een stevige wandeling waard. Beide bezienswaardigheden kunnen ook met de auto bereikt worden!
Alcalali is een mooi dorp dat in de lente bijna tussen de amandelbloesems verscholen lijkt. Het is een prima uitvalshoek voor een wandeling door de bergen van Cavall Verd, de toeristische routes naar L’Altar. In het centrum van het dorp staat een middeleeuwse toren, die nu als museum dient, hier kunt u alles over de geschiedenis van Alcalali vinden.
Parcent ligt iets verder in de Vallei van Jalon, en is befaamd vanwege haar wijn en de wekelijkse markt. Er is een mooie kerk die in het centrum van het dorp ligt. Parcent is een rustig dorp dat omgeven is door een mooi uitzicht en de meest fantastische wandelmogelijkheden en wordt regelmatig als het ‘paradijs tussen de bergen’ genoemd.
wandelschoenen veters strikken
Translate »
Chat openen
Vragen? Stel ze gerust!
Hola,
Meer informatie nodig?
Stel je vraag over Vakantiehuis Jalon en we antwoorden zo snel mogelijk!
Groet,
Judith